In de wereld van ledverlichting speelt de led driver een cruciale rol. Toch is de kans groot dat je nog niet eerder van dit elektronische apparaatje hebt gehoord. In dit artikel duiken we dieper in op het essentiële component van de ledverlichting. We leggen je uit wat het precies is, hoe je de juiste led driver kiest en of je het zelf kunt aansluiten.

Wat is een led driver?

Een led driver wordt ook wel een led transformator of led voeding genoemd. Het is een elektrisch apparaat dat een constante stroomsterkte naar een ledlamp levert. Het is essentieel omdat ledverlichting werkt op laagspanning (meestal 12v of 24v), terwijl de stroombron normaal gesproken 230v oplevert. Zonder gebruik van een led driver zou een ledlamp, ledstrip of ledspotje dus te veel spanning krijgen en beschadigd raken. Check daarom altijd of jouw verlichting voorzien is van een ingebouwde led driver. Is dat niet het geval? Dan moet je een losse led driver aanschaffen en aansluiten.

Welke led driver heb je nodig?

Welk type led driver je precies nodig hebt, hangt af van het wattage van de ledverlichting en het aantal spots of strips. Een handige formule die je kunt gebruiken om het benodigde wattage te bereken is: aantal spots/strips * wattage per spot/strip = benodigde wattage. Zorg er daarnaast voor dat het voltage van de led driver overeenkomt met dat van de spots of strips.

Hoe sluit je een led driver aan?

Goed nieuws: een led driver vervangen of aansluiten hoeft niet lastig te zijn. Zelfs zonder technische kennis kun je dit klusje zelf uitvoeren. Volg de instructies van de fabrikant zorgvuldig op en houd rekening met de volgende punten:

Het correct aansluiten van een geschikte led driver is essentieel voor de veiligheid, efficiëntie en levensduur van het verlichtingssysteem. Met de bovenstaande informatie in gedachten, kun je zelf de juiste keuzes maken.